System informacji wizualnej w biurze The Software House

nazwa / imię

System informacji wizualnej w biurze The Software House

autor / specjalizacja

Blank Studio

kategoria

Idea

edycja konkursu

2019/2020

klient

The Software House

strona www

studioblank.pl

opis

Mieszczące się w Starym Urzędzie Pocztowym w Gliwicach biura firmy The Software House, są wyjątkowe pod każdym względem. Dzięki wystrojowi wnętrza, naturalnym materiałom, wszechobecnej zieleni oraz panującej tam swobodnej atmosferze zostało ono uznane za najlepszą przestrzeń do pracy przeznaczoną dla branży IT w konkursie Office Superstar 2018. Rozpoczynając zlecenie mieliśmy nadrzędny cel - wpisać się w te przyjazne dla pracownikowa otoczenie. Dlatego bardzo ważnym było opracowanie idei, która wpasowałaby się w klimat firmy.

Pierwszym aspektem, o który zadbaliśmy w trakcie projektowania wizualnych komunikatów było założenie, by nie zdominowały one architektury wnętrz. Przywiązywaliśmy wagę także do tego, by system nawiązywał do przyjacielskiej atmosfery, jaką tworzy firma – dlatego z dużą uwagą słuchaliśmy sugestii Inwestora. Nadrzędnym celem stało się przygotowanie takiego sposobu oznakowania biura, aby był on przyjazny, zabawny i zachęcał do interakcji pomiędzy pracownikami.

Zdecydowaliśmy się na nawiązanie kolorystyczne do architektury wnętrz (czerń, sklejka), dobranie czytelnego kroju pisma, zaprojektowanie mapy budynku oraz przygotowanie autorskiego zestawu piktogramów, których kształt nawiązywał do codziennego nazewnictwa, jakie nadawali poszczególnym przestrzeniom sami pracownicy. (Koteł, Okneł, Iluminateł, itp.). Opracowaliśmy także oryginalny zestaw nośników informacji, które umożliwiają użytkownikom manualną interakcję (tabliczki z prostym modułem informacji o zajętości pomieszczenia, którą można zmienić poprzez proste przesunięcie elementu tabliczki - i odkrycie zabawnych zmian, które pojawiają się w prezentowanym na niej piktogramie). Przygotowany zestaw piktogramów jest unikatowy - każdemu ze wspólnie użytkowanych pomieszczeń przypisano 2 ikony - jedną sugerującą, że pokój jest pusty, drugą, że ktoś jest aktualnie w środku i należy zaczekać na zwolnienie pomieszczenia. Prosta przesuwna tabliczka umożliwia zmianę tego statusu. Dzięki bardzo prostym, minimalistycznym i tanim materiałom udało uzyskać się efekt, który odpowiedział na potrzeby Inwestora - system działa, skłania do zabawy i większej integracji pracowników.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.

STGU

Partnerzy

Arctic Paper

Munken Paper

Pan

Patroni medialni