Nikiszowiec

nazwa / imię

Nikiszowiec

autor / specjalizacja

Blank Studio

kategoria

funkcja

edycja konkursu

2017/2018

strona www

studioblank.pl

opis

System informacji wizualnej dla trasy spacerowej po zabytkowym, ceglanym osiedlu górniczym Nikiszowiec w Katowicach. Projekt zakładał przygotowanie graficznego i wzorniczego wyglądu nośników, które przybliżałyby zwiedzającym historię najważniejszych obiektów na ww. trasie. Ze względu na zabytkowy status osiedla oraz jego charakterystyczną zabudowę, pojawiające się na nim dodatkowe elementy musiały być maksymalnie współgrające z otaczającą architekturą - stąd nasza decyzja o upodobnieniu ich do charakterystycznych dla Nikiszowca wykuszy okiennych, z pomalowanymi na czerwono parapetami.

Research: projekt został przedstawiony do oceny Jury razem z projektem Mediateki zrealizowanym przez Blank Studio sygnalizując fakt, że w Polsce pojawiają się biura projektowe za cel biorące sobie wąską specjalizację, co z kolei jest dobrym sygnałem mówiącym o profesjonalizowaniu się kategorii.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

STGU

Partnerzy

Beefether

patroni medialni